verbouwing boerderij – Leusden

Op een Utrechts landgoed is deze monumentale boerderij verbouwd van boerderij tot woonboerderij. De entree van de woonboerderij is gelegen tussen het officiële voorhuis en het achterhuis, de stal. Deze entree is vormgegeven als een binnenstraat, de vloer is voorzien van dezelfde klinkers als buiten liggen. Deze ruimte wordt gebruikt voor het onderhoud van planten, vandaar de speciaal ontworpen hardstenen wasbak. In de winter wordt de ruimte ook gebruikt als oranjerie.

In het voorhuis zijn de slaapkamers en badkamers gelegen.

In de voormalige stal is alleen de begane grond als woonverdieping in gebruik. Grenzend aan de binnenstraat is een door Zeerover ontworpen keuken gemaakt. Daar achter ligt de woonkamer. Door gebruik te maken van losse elementen, zoals een haard en een boekenkast, wordt de grote ruimte onderverdeeld in verschillende plekken.

Aan de buitenzijde is geprobeerd om zo min mogelijk te wijzigen aan de oorspronkelijke boerderij. Er is voor gekozen om de bestaande deuren in de langsgevels te verglazen en geen extra openingen te maken. Alleen de toegang tot de binnenstraat is groter en hoger gemaakt. Door binnen de hildes in de voormalige stal niet terug te brengen is het mogelijk om door middel van dakramen in het riet licht in de woonkamer te brengen.

functie: woonhuis – verbouw


opdrachtgever: particulier