Schuurwoning – Stoutenburg

In het landelijke buitengebied van de Utrechtse Heuvelrug is deze schuur-woning gerealiseerd. Een bestaand boerenbedrijf hield op te bestaan. Alleen de oude boerderij bleef bestaan, alle schuren en stallen werden afgebroken. Het kavel werd vervolgens in drieën verdeeld. Eén kavel waar de monumentale boerderij bleef staan en twee kavels waar nieuwbouw gebouwd mocht worden.

Vanwege de landelijke omgeving en de voormalige bestemming werd besloten om het nieuwe huis in een schuur typologie te ontwerpen. Het gebouw heeft een lang volume met een laag, flauw hellend dak. Door een serie gelijke stalen spanten toe te passen was het mogelijk om de gevel op te bouwen uit vooraf gemaakte houten bouwdelen. De gevelafwerking, verticale houten planken, werden na de plaatsing van de  gevelelementen geplaatst.

Het gebouw is ontworpen voor een echtpaar. Alle functies bevinden zich op de beganegrond. Op de kop waren twee ruime garages gesitueerd. Langs de gevel  die naar de landerijen kijkt is de eet-keuken en woonkamer opgenomen. Aan de andere zijde is de entree, de slaapkamer, de kleedkamer en de badkamer opgenomen. Op de verdieping is een balkon met boekenkasten en een extra kamer.

functie: woonhuis – nieuwbouw


opdrachtgever: particulier


bouwjaar: 2014